Click to order
Total: 
Ваше імя
Ваше призвіще
Ваш телефон
Доставка
Місто
Відділення Нової Пошти
Адреса для курєрської доставки (Нова Пошта)
Payment method
Вказана інформація буде використана для відправлення замовлення через Нову Пошту

Я погоджуюсь з Політикою конфіденційності

Іспанська ковбаса Собрасада (Sobrassada): що це, як їсти, чим схожа на паштет

Собрасада – це ковбасний виріб родом с Балеарських островів, з Майорки. Назва проходить від сицилійського слова «sopressa», що означає «нашинкований». Цікаво те, що жителі Балеарських островів дізналися про метод приготування продукту від моряків, але вважають собрасада національним продуктом.
Особливості
Основною особливістю та секретом приготування є дуже дрібний помол. В результаті виходить м'яка ковбаса з подібною до паштета консистенцією, яку навіть можна намастити на шматочок хліба.
Також варто відмітити насичений яскраво-червоний колір м'ясного продукту, який створюється після додавання в фарш паприки, що готується з місцевого червоного перцю. До речі, велика кількість паприки забезпечує тривале зберігання ковбасного м'яса.
Солоне середземноморське повітря, висока вологість і прохолодна температура – ось основні чинники особливого в'яління продукту в Іспанії.
Собрасада
Собрасада
З чого готується?

Натуральна ковбаса готується з м'яса місцевих чорних свиней (porc negre). В Іспанії відбірну породу тварин вигодовують жолудями, що покращує якість сировини і робить смак кнцевих продуктів більш оригінальним і незвичним. Тварини вирощуються на вільних пасовищах в екологічно чистих місцевостях, це сприяє тому що свині більше рухаються і на них не так багато нарощується сала.
Рецептура приготування
За класичним рецептом для отримання Sobrassada потрібно 60% пісного м'яса, 30-40% свинячого жиру, сіль, паприка, перець та інших спецій за смаком. Свинячий фарш подрібнюють дуже мілко до консистенції паштету. Далі приправляють його і поміщують в натуральну оболонку. В залежності від того який розмір планується – це можуть бути кишки, або ж шлунок свині. Далі протягом декількох місяців заготовки в'яляться у відведеному для цього процесу приміщенні. Ковбасу діаметром в 2 см в'ялять близько 2 місяців, діаметром 4-5 см - 4-5 місяців.
Собрасада різні види
Собрасаду також готують і по інших рецептурах, за якими може бути інше співвідношення м'яса та сала, а також можуть додаватися різноманітні спеції. Сама ж іспанська копчена паприка може бути як солодка, так і пекуча. Але є одна закономірність: чим більше жиру, тим більше додається паприки.

Продукт може мати різну форму - товсті батончики в зв'язці ковбасок, тонкі батончики або невеликі трубочки. Готовий делікатес має м'яку текстуру, без грудок і не перемелених шматків м'яса, прикус з кислинкою, цікавий червоно-коричневий відтінок.
Собрасада як паштет
З цим їсти цю іспанську ковбасу?
Делікатес можна використовувати як самостійну страву. Оскільки консистенція собрасади дуже м'яка і нагадує паштет, то звісно ж її намазують на свіжий або підсмажений хліб. До речі, гарно смакуватиме, якщо хліб перед цим змочити оливковою олією і натерти часником, або ж на тості з невеликою кількістю меду.

Можна скуштувати цей м'ясний виріб з сиром, вином чи пивом, яйцями, медом. Ковбасу додають в гарячі страви для ароматизації, наприклад, в паелью, омлет, пасти, соуси, гарніри та навіть при тушкуванні. Також запікають з овочами, птицею або смажать. Можна поєднати її з морепродуктами, покласти в пиріг, фарширувати нею артишоки. До речі, в Іспанії традиційно начинка пирога кладеться не всередину, а поверх тіста. З цим видом ковбаси часто готують іспанські гарячі закуски на основі хлібних коржів, а також додають до тіста для випікання хліба.

Цікаво, що у деяких кулінарних книгах в Іспанії є безліч рецептів, до складу яких входить Sobrassada, причому, не тільки солоних страв, але і солодких десертів. Наприклад, хрусткі трубочки з сабросадою і з мармеладом з інжиру.