Рецепт марципану 1:
- 200г сирого мигдаля
- 200г цукрової пудри
- 1 ст.л. коньяка, або білого вина, або 2 мл есенції (для аромату)
Рецепт марципану 2:
- 1 ст. суміші подрібненого в борошно мигдалю
- 1 ст. цукру
- 1/3 ст. води (проварити у воді цукор до густого стану, але не карамелізувати)
Рецепт 3:
- 100г сирого мигдалю
- 150г цукру
- 40г води
Рецепту марципану без мигдалю не існує, якщо використовується замінник цього виду горіху, то це вже не марципан, а інший продукт. Так маса на основі абрикосової кісточки та цукру називається персіпан. Інколи також використовуються і персикові кісточки.
Склад марципану (з чого його роблять)
Співвідношення основних інгредієнтів може бути різною: 65% мигдалю та 35% цукру, 58%/30%, 54%/33%, 52%/35%, 50%/40%, 44%/46%, 39%/52%, 35% мигдалю та 57% цукру, 26%/67,5%.
Склад Odenwälder Marzipan MarzipanBrot Natur: мигдаль (44%), цукор, зволожувач: сорбіт, зволожувач: інвертаза, спирт.
Склад Odenwälder Marzipan Mandeltraum: мигдаль (42%), цукор, лісові горіхи, зволожувачі: сорбіт, какао-порошок, кардамон, кориця, зволожувачі: інвертаза, спирт.
Склад Carstens Lübecker Edel-Marzipan Brot: мигдаль (42%), цукор, вода, какао-маса, какао-порошок, емульгатор: лецитини, зволожувач: інвертаза.
Склад батончика Lindt Edel Marzipan: цукор, мигдаль мелений (32%), какао-порошок, незбиране сухе молоко, масло какао, інвертний цукор, емульгатор (соєвий лецитин), ферментний препарат мікробного походження (інвертаза), ароматизатор ванілін.
Цукерки Reber Weiße Constanze Mozart-Kugel Sommer Edition Himbeere готуються з праліне з білого шоколаду (32%), серцевиною нуги з фундука (9,5%) і марципановою начинкою (58,5%) з ягодами малини. Склад: цукор, мигдаль (36% у марципані), какао-масло, сухе незбиране молоко, фундук, порошок плодів малини (0,3%), ароматизатор з натуральним ароматизатором (малина), інвертований цукровий сироп, зволожувач (інвертаза, глієрцин), емульгатор соняшниковий лецитин, спирт, ром, підкислювач лимонної кислоти, натуральний ароматизатор (ваніль).
Цукерки Reber DIE ECHTEN REBER MOZART-KUGELN готуються з праліне з чорного шоколаду (17%) та альпійського молочного шоколаду (18%), фундуковою нугою (10%), марципаном з фісташок (30%) та марципановою начинкою (25%). Склад: цукор, мигдаль (36% у марципані), какао-масло, какао-порошок, фундук (36% у фундуковій нузі), сухе незбиране молоко, сироп з інвертованого цукру, фісташки (3,5% у марципані з фісташок), молочний цукор, зволожувачі (інвертаза, гліцерин), емульгатор соняшникових лецитинів, спирт, ром, натуральний ароматизатор (ром).
Калорійність марципану