Кількість
|
Вартість
|
||
|
Да Хун Пао, більш відомий у Європі, як Великий червоний халат - високоякісний темний улун, який виробляють у Лучжоу, що у провінції Фуцзянь. Він відноситься до класичних напівферментованих чаїв, які пройшли процес окислення на 30-60%. Процес виробництва чаю складний і довготривалий. Сировина для майбутнього напою збирається навесні з чайних кущів, які ростуть у гірській місцевості, на висоті 500-700 м над рівнем моря. Для цього виду чаю зривається гілочка з першими чотирма листочками. Далі чайний лист підв’ялюється на свіжому повітрі, або в добре провітрюваному приміщенні та зминається вручну в спеціальних великих барабанах. Ферментація розпочинається, коли із листя виділиться сік і всередину потрапить кисень. Після завершення окислення чайне листя обсмажують протягом кількох хвилин у гарячому котлі та поздовжньо скручують. Потім відбувається фінальна сушка, щоб випарувалася зайва волога і зафіксувалася форма чаїнок. Особливістю цього виду чаю є те, що перед фасуванням сухе листя повільно прогрівають над вугіллям протягом доби у спеціальних плетених кошиках. Таким чином улун Да Хун Пао набуває характерного для нього смаку та аромату.
Колір сухого чайного листа бурий, з каштаново-зеленим відтінком. Чаїнки скручені поздовжньо. У завареному вигляді колір настою може бути від темно-золотистого до яскраво-каштанового. Чай має витончений, м’який смак з квітковими та пряними нотками і багатим, солодкуватим післясмаком. Цей унікальний улун розкривається поступово. З кожним наступним заварюванням все менше проявляється терпкість, а натомість з’являються легкі фруктово-квіткові нотки.
Корисні властивості:
- Містить вітаміни, таніни та ефірні масла, поліфеноли, катехіни та різні амінокислоти.
- Сприяє обміну речовин в організмі та при регулярному вживані перешкоджає підвищенню рівня холестерину.
- Покращує роботу нервової системи, запобігає переїданню, спричиненому надмірним стресом.
- Має протизапальні функції.
- Чудово вгамовує спрагу.
Рекомендації щодо заварювання:
- попередньо прогрійте посуд для заварювання та пиття;
- рекомендується не заварювати улуни і пуери в одному і тому ж посуді;
- воду для заварювання слід вибирати м'яку (покупну чи фільтровану);
- вода кип'ятиться до появи великих бульбашок, після чого хвилину їй дають охолонути приблизно до 80-90 градусів;
- перше заварювання триває 10-15 секунд, після чого зливається і не використовується (так чайне листя промивається і пробуджується);
- наступні заварки трохи більше 15-30 секунд із збільшенням часу на 10-15 секунд (якщо заварювати шляхом "протоки");
- заварювати Улун можна до 12 разів.