За допомогою продукту можна надати більше смаку своїм творінням на кухні. Чудово підходить для страв середземноморської кухні. Ідеально поєднується з бобовими, м'ясом гриль і для запікання, хлібом, фокачою, піцою, печеною картоплею. Додавайте під час приготування закусок, овочевих гарнірів і основних страв.
 |
Цікаві факти про оливки
- Оливки мають тисячолітню історію. Їх вирощували ще в Стародавньому Єгипті, а в античному світі оливкові дерева були символом миру, родючості та достатку.
- Греки вважали оливки священним деревом. Вони навіть увіковічнили це дерево в міфах, приписуючи його народження Афіні, богині мудрості. Оливки були настільки важливі, що в Афінах проводили спеціальні церемонії, де оливкове дерево вшановували як дар богів.
- Зазвичай ми звикли бачити оливки зеленого або чорного кольору, але насправді вони проходять через кілька етапів дозрівання. Зелені оливки — це незрілі плоди, а чорні — зрілі. Оливки можуть мати різні відтінки, залежно від сорту і часу збору.
- Оливкові дерева можуть жити до кількох тисяч років. Найстаріші оливкові дерева, виявлені на території Середземномор'я, мають більше 2000 років, і вони продовжують давати плоди.
- Щоб отримати один літр оливкової олії, потрібно близько 5-6 кг оливок. Технологія виробництва олії досить складна — для цього оливки подрібнюються, віджимається сік, який потім очищається і фільтрується.
- Незважаючи на те, що оливки мають відносно малий розмір, з одного дерева можна отримати велику кількість олії. В середньому одне дерево дає 30-50 кг оливок, з яких можна отримати до 10-12 літрів оливкової олії.
|