Кількість
|
Вартість
|
||
|
Хамон є джерелом білків високої біологічної цінності, забезпечує необхідні мінерали та вітаміни для нашого організму, має збалансований ліпідний профіль і помірну калорійність. У шинці майже немає вуглеводів, а 100 грамів шинки містять лише близько 240 Ккал.
Завдяки високому вмісту вітаміну В1 вживання шинки допомагає подолати стрес і хвилювання. Продукти, багаті вітаміном B1 або тіаміном, такі як це м’ясо, рекомендуються вживати в період одужання, оскільки на цих етапах відбувається більший знос цього вітаміну.
Хамон також є легкозасвоюваною їжею, оскільки шинка бідна на колаген через процес її дозрівання та дію протеаз (ферментів, які фрагментують білки на амінокислоти), тому наша травна система може легше засвоювати амінокислоти.
Вміст заліза в ньому також помітний, так що 100 г шинки покривають близько 18% щоденної норми. Інші мінерали, присутні в шинці, - це цинк, калій, кальцій, 100 г якого забезпечують 5% рекомендованої добової норми, і фосфор (з яких вона може забезпечити до 20% рекомендованої добової норми).
Хамон містить невелику кількість жиру, з якого понад 50% є моно- та поліненасиченими, що підкреслює олеїнову кислоту, яка є більшою частиною жиру шинки (так само, як і оливкова олія), відома своїм впливом на здоров’я серця та сприяння виробленню ЛПВЩ (так званого «хорошого холестерину») і зниження ЛПНЩ («поганого холестерину»).
Хамон є чудовим джерелом білка, необхідного для розвитку м’язів, і містить усі незамінні амінокислоти, які ми не можемо синтезувати і які потрібні нашому організму. Якщо здоровій дорослій людині потрібно від 40 до 60 г білка на день, 150 г шинки покриють ці потреби, забезпечуючи 45,75 г білка.