Click to order
Total: 
Ваше імя
Ваше призвіще
Ваш телефон
Доставка
Місто
Відділення Нової Пошти
Адреса для курєрської доставки (Нова Пошта)
Payment method
Вказана інформація буде використана для відправлення замовлення через Нову Пошту

Я погоджуюсь з Політикою конфіденційності

Все про гриб Трюфель: види, користь, з чим їсти

Дорогоцінний гриб Трюфель вважається цінним делікатесом. Ростуть вони в землі. Мають округлу або бульбоподібну форму. Розмір може бути від лісового горіху до великої картопляної бульби. Продукт має грибний смак з присмаком прожареного насіння або волоських горіхів. Також наділений сильним характерним ароматом з нотками лісу після дощу, мокрої землі, часнику, горіхів, листя та деревини. Якщо трюфель протримати у воді, то він набуває присмаку соєвого соусу.
Де ростуть?

Трюфелі ростуть в листяних лісах між корінням дерев. Так, трюфель чорний і літній, перигорський, п'ємонтський і зимовий ростуть біля дубів, буків, грабів, ліщини. Їх більше знайти можна біля молодого дерева протягом 30 років, потім врожайність різко падає. П'ємонтський також можна знайти поряд з березою, тополею, в'язом, липою, горобиною, глодом. Білих можна відшукати в вологій, м'якій та багатій кальцієм землі з гарною циркуляцією повітря, а також на висоті від 400 до 1000 м над рівнем моря.
гриб трюфель
Гриби ростуть в гаях Південної Франції, Швейцарії та Північної Італії. У Франції та Італії шукають в лісах трюфелі за допомогою навчених пошукових собак і свиней. Вони володіють феноменально тонким нюхом і здатні відчути їх на відстані до 20 м. Також можна відшукати за допомогою мошок, які крутяться поряд.

В даний час трюфелі культивують в США, Іспанії, Швеції, Новій Зеландії, Австралії та Великобританії. Білий вид можна знайти в лісах Західної Європи, України, Білорусії. В Китаї вирощують також цей делікатес, але він значно відрізняється за смаком і запахом.
дорогоцінний гриб трюфель
Цікавий факт
Даний вид грибів не вирощується з насіння чи вручну людьми. Але у 1808 році посадили жолуді з дерев під якими росли трюфелі. З часом, коли з цих жолудів виросли дуби, то під ними також знайшли ці цінні гриби. В 1847 році таким методом засадили 7 гектарів землі, а в кінці XIX століття - вже 75000 гектарів. Однак багато з трюфельних гаїв виявилися занедбаними внаслідок занепаду сільського господарства у Франції в XX столітті.
дорогоцінний трюфель
бургундський трюфель
Чому делікатес такий дорого вартісний?
- Не висаджується вручну з насіння.
- Ділянці де зараз росте, через пару років його може не бути взагалі.
- Короткий сезон дозрівання – 3 місяці на рік.
- Після діставання з землі трюфель довго не може зберігатись, тому його обробляють (висушують, морозять, маринують, консервують).
- Для його знаходження спеціально навчають тварин, або ж придумують інші методи. Людина гриби не бачить, адже вони повністю сховані під землею на глибині від кількох сентиментів до 30-40 см.
- Він любить вологу, тому в посушливі роки урожай набагато менший.
- На забруднених територіях і з поганою екологію не росте.
Види

- Чорний (є близько 30 підвидів) має запах з нотами вологої землі, сухофруктів, какао та полуниці. Рельєфна поверхня з багатогранними випуклостями. М'який та солодкий смак має невелику гірчинку.
- Зимовий чорний
- Літній чорний – часто поверхня темна, а середина світла. Менш ароматний ніж зимовий. Часто додають до консервованих продуктів.
чорний та білий трюфель
- Бургундський чорний зимовий має злегка фруктовий запах. Шкірка чорного кольору рельєфна, а серединка – шоколадно-коричнева з білими прожилками.
- Гладкий чорний має присмак підсмаженого ячменя та приємний запах часнику. Відрізняється майже гладкою поверхнею з приплюснутими бородавками.
- Білий трюфель (польський, троїцький) – блідий бежевий колір зверху, всередині – жовто-рожевий з білими прожилками, гладка поверхня та складний аромат (нотки сира, часника, цибулі шалот і землі).
- Літній білий має не такий інтенсивний аромат і смак. Гарно доповнює страви з дичини (кабана, зайців, фазана).
чорний трюфель
- Перигорський (Perigord) – підвид чорного.
- П'ємонтський (синонім італійського трюфеля)
- Мускусний має відповідно сильний і приємний мускусний аромат з нотками фруктів, фундука та дріжджів. Чорна поверхня, а серединка – сіро-коричнева мармурова з шировими прожилками.

Варто відмітити також, що існують і не їстівні види. Наприклад, оленячий сорт смакують звірі, але в людей від нього розлад травлення. Загалом в світі нараховується 63 види, але тільки 9 з них їстівні.
білий трюфель
нарізка трюфеля
Як готується продукт

Рекомендується таким ароматним інгредієнтом доповнювати прості страви, без яскраво вираженого смаку та аромату. Сам трюфель має виконати цю роль. Не їжте, наприклад, даний делікатес з ікрою. Доповніть грибом краще пасту, картопляне пюре, чи навіть яєчню.

Білий вид перед приготуванням ретельно миють, а потім додають до страв. Він часто є інгредієнтом паштетів, соусів, масла, меду. Його можуть натирати сирим на вже готову страву на спеціальній тертці слайсами.
страва з трюфелем
Трюфель гарно поєднується з морепродуктами, овочами, м'ясом і сирами. Можна приготувати вишукану закуску з трюфеля та шинки, чи натуральної ковбаси. Доповніть ним різотто, пасту, жарену яловичину та навіть підсмажений хліб). Додається також до карпачо або тартара зі сирої телятини, фуа-гра та равіолі.

Делікатес білого виду, до речі, гарно смакує зі шампанським, брют і білим делікатним вином. Чорний сорт варто вживати з бургундськими та червоними винами.
паста з трюфелем
Деякі гурмани можуть навіть просто обсмажити трюфель на вершковому маслі з часником, сіллю і перцем. Існують також і рецепти десертів, які містять такий цікавий інгредієнт.

Також гриб ретельно очищають від забруднення, не промивають та сушать. При такому способі заготовки трюфель дуже зменшується (на 80% продукт складається з води), але стає ще більш ароматним. Сушений гриб додають до соусів, супів і під час тушкування. Стави набувають особливо вишуканий смак.
Які продукти можна придбати з цим інгрідієнтом?

В інтернет магазині delikatto.com.ua, яких пропонує українцям смачні та свіжі продукти харчування з Європи, в асортименті також має і товари з трюфелем. Наприклад, можна скуштувати оливкову олію з чорним трюфелем, яку рекомендується додавати до салатів, страв з рису, пасти та картоплі. Також варто спробувати вже готовий соус з цим грибом, який додасть їжі нового смаку та аромату. В розділі м'ясної продукції також є особливі позиції. Кульки Салямі з пармезаном і трюфелем дуже популярні серед покупців, адже це ідеальна смачна закуска. Ковбаса, яка виготовляється з додаванням гриба, звісно ж має неповторний смак і особливий аромат. І звісно ж особливо значущими є сири, під час виробництва яких додавали цей інгредієнт. Голландські сири, Гауда, з овечого молока та багато інших смачних відбірних сортів можна посмакувати.

Корисні властивості


Дорогоцінний делікатес вважається популярним афродизіаком, який однаково збудливо діє як на чоловіків, так і на жінок. Через те що продукт підвищує лібідо, його навіть називають "підземною віагрою". Феромони впливають на ділянку головного мозку, яка відповідає за емоційний стан і чуттєвість.
трюфель - гриб
До речі відмічають, що продукт зміцнює імунітет і покращує процеси травлення завдяки вітаміну В1. В2, яким також насичений гриб, допомагає організму вилікувати розлади нервової системи, хронічні коліти, гастрит та шкірні захворювання. Також містить вітаміни В3, С і А, а також антиоксиданти.

Делікатес високої якості, який вирощували на екологічно чистій території, можна вживати і підліткам, і вагітним, і під час лактації. Трюфель не містить сахара, а рівень глюкози – низький, тому продукт підходить для людей, які хворіють на діабет. Але варто відмітити, що гриб може викликати алергічну реакцію, тому алергікам потрібно бути більш обережними.
трюфель гриб
Де ще використовують крім гастрономії

Витяжку з продукту додають під час виробництва косметики. Їх додають до засобів спрямованих на зменшення зморшок, додавання еластичності шкірі, видалення веснянок і пігментних плям.

У східних країнах соком гриба капають очі. Вважається, що продукт покращує зір і лікує очі.
трюфель стружка