Італійська сирна тарілка Можна поєднати такі види, як буррата, качотта, горгонзола, грана падано, пекоріно. З додаткових компонентів можна обрати рукколу, базилік, житні тости, італійська салямі,
прошутто, маслини та оливки, маленькі огірочки та черрі. Загалом до італійських сирів відносяться: моцарелла, буратта, рікотта, проволоне, страккіно, пекоріно, бра, монтазіо, азіаго, пармезан, грана падано, горгонзола.
Французька сирна тарілка Основні правила, яких дотримуються усі при формуванні сирного плато, започаткували саме у Франції. До речі, французи не накладають великої кількості делікатесу та не формують з нього башні. Загалом до французьких сирів відносяться: камамбер, брі, комте, бофор, морб'є, реблошон, рокфор, ліваро, валансе, канталь.
Іспанська сирна тарілка В Іспанії дуже автентичні сирні продукти. Є сорти у формі груші, а є і вулканоподібні. На виробництвах головки можуть обгортатись каштановим чи інжирними листям, спеціалізованою грубою тканиною, можуть промиватись червоним вином – все це надає неперевершеного аромату. Загалом до іспанських сирів відносяться:
манчего, трончон, тетілья, кабралес, ронкаль, саморано, вальдеон, Торта дель Касар. До речі, Tetilla гарно смакує з мармеладом з айви, фруктами та молодим вином. Cabrales, який дуже схожий на французький рокфор, подають з інжиром, горіхами, вином і
м'ясною нарізкою. А в Torta del Casar зверху зрізується кришечка, а м'яку серединку намазують на хліб.
Голландська сирна тарілка В Голландії виготовляють великий різновид даної продукції: козячі, овечі, з коров'ячого молока, плавлені, м'які, тверді, молоді та старі, специфічні сорти з різними добавками (трюфелем, зелене песто, білими грибами, чилі, паприки, кропивою, зернами гірчиці, черемшою і т.д.). Загалом до голландських сирів відносяться: гауда, Маасдам, старий Амстердам, едам, паррано, граскаас, роомано, бемстер.
Англійська сирна тарілка Загалом до англійських сирів відносяться: чеддер, стілтон, дербі, глостер, каерфіллі, чешир, ярг. Є також і англійський Брі, який дуже на французький, подають на стіл з гранатом, червоним і зеленим виноградом, чорницею, а також з бренді, вершковим і фруктовим лікером, білим портвейном. Великій Британії виготовляють Stilton з абрикосами, манго, імбиром, клюкою, які гарно смакують з херес, ігристим вином і охолодженим білим. А Чеширський сир з насиченим ароматом подають на стіл разом з суницею, малиною, яблуками, виноградом і селерою, фруктовим пивом і рожевим вином.
Ірландська сирна тарілка Загалом до ірландських сирів відносяться: Кешел Блю,
чеддер, міллінз, габріель, ардрахан, кулі, куліні, габбін, майн-габар, орла, дуррус, дублінер. Варто відмітити, що в Ірландії чеддер готується з самими оригінальними додатковими інгредієнтами (вино, портер, лікер, віскі, лохина вимочена в горілці, журавлина, зелена цибуля та інші).