Brunost - це коричневий сир, який традиційно виготовляється в Норвегії. Солодко-солоний делікатес можна смакувати на сніданок, в обід і на вечерю. Норвежці ж його їдять щодня та багато.

 

Історія виникнення

 

Ще здавна селяни в Норвегії виготовляли сир і сметану, а щоб не виливати сироватку та якось її використати, вирішили довго проварювати. Так як в сироватці мало білку та жирів, то приходилось часами, а інколи добу на малому вогні її варити. В результаті волога випаровувалась, а маса карамелізувалась як при варці згущеного молока. В 1863 році вперше до сироватки додали ще вершки, які значно змінюють смак і консистенцію.

 

Особливості виробництва

 

Для отримання смачного делікатесу на виробництві змішують сироватку з коров'ячого молока, вершки та молоко коров'яче та козяче (комбінація залежить від сорту продукції). Суміш проварюється на маленькому вогні довгий час (10-20 годин) для випаровуванні вологи. Лактоза (молочний цукор) перетворюється в коричневу масу з солодким присмаком, тобто карамелізується.

 

Через кілька годин сирну масу знімають з котла, але продовжують помішувати до повного охолодження. Потім її розподіляють по формах. Молодий сир даного сорту не дозріває, тому його можна вживати вже на наступний день. В продукту формується незвичайний смак, який коливається від карамельно-вершкового до солонуватого з легкою кислинкою та приємним післясмаком топленого молока. Має апетитне забарвлення та гладку текстуру.

Які можуть бути відмінності:

- Колір може коливатись від карамельного до шоколадного – на це впливає кількість вершків і рівень карамелізації молочного цукру.

- Консистенція може бути від твердої до кремоподібної – в залежності від тривалості уварювання.

- Смак може бути більш яскраво виражений з легкою терпкістю, якщо додається козяче молоко.

 

Різновиди і найменування сиру Brunost в різних північних країнах:

 

- Бруност традиційно готується з сироватки від коров'ячого молока та вершків в Норвегії.

- Мюсост (Mesost) виготовляється в Швеції з сироватки від коров'ячого молока. Оскільки вершки не додаються, то смак більш солоніший, а колір світло-коричневий.

- Гейтост (Geitost, Екте Гейтост) – це напівтвердий козячий сир брюнуст, який готується в Норвегії з сироватки від козячого молока (100%).

- Гудбрандсдалсост (Gudbrandsdalsost, Гудбрандсдален) виготовляється з сироватки від коров'ячого молока, з додаванням вершків, коров'ячого і 10% козячого молока. Виробництво розміщено в Норвегії в долині Гудбраннсдален, звідки і походить назва.

- Фльотемюсост (Fløytemysost) готується з сироватки від коров'ячого молока з додаванням вершків і коров'ячого молока в Норвегії.

- Gud Jul відрізняється наявністю пряностів.

- Heidal має темне забарвлення, яскравий терпкий смак з солодким присмаком. В складі є козяче молоко.

 

Користь сиру норвезького коричневого сиру

 

Жирність – 29-33%.

Калорійність – 439-466 Ккал.

 

Brunost містить вітамін А 334 мкг, В1 (0,31 мг), В2 (1,38 мг), В3 (0,8 мг), В5 (3,35 мг), В6 (0,27 мг), В9 або ж фолієву кислоту (5 мкг), В12 (2,42 мкг). Делікатес містить велику кількість кальцію (400 мг), фосфору (444 мг), натрію (600 мг), калію (1409 мг), магнію (70 мг), цинк Zn (1,14 мг), залізо (0,52 мг), селен (14,5 мкг) та амінокислоти.

 

Після регулярного вживання продукту підвищується гемоглобін і стимулюються процеси кровотворення. Також мікроелементи сприяють регенерації білків печінки, мають імуностимулюючу дію і здатні природним чином зміцнити імунітет, покращують роботу травної системи.

 

Вітаміни групи В позитивно впливають на емоційний стан. Калій допомагає протистояти втомі, покращує пам'ять, а також концентрацію уваги. Сироватковий білок перешкоджає виробленню основного стресового гормону кортизолу і, навпаки, підвищує вироблення серотоніну ("гормону радості"). Завдяки такій дії знижується дратівливість, проходять проблемами з безсонням і підвищується больовий поріг.

 

З чим їдять норвезький сир Брюност

 

Делікатес гарно смакує з житніми хлібцями, крекерами, тостами, вафлями, печивом, пахлавою. Також чудово поєднується з фруктовим і ягідним джемом, мармеладом з червоних фруктів, медом. Смачно їсти його з кавою, чаєм, какао чи з вином, шампанським. На delikatto.com.ua можна придбати смачний норвезький карамельний сир, а також і інші сорти з Італії, Ірландії, Іспанії, які гарно можна поєднати на сирних тарілках. Брюнуст також додається під час приготування гарячих страв, сирних фондю, соусів, запеченого лосося.

 

Рецепти страв з Бруностом

 

1 Салат з персиком і сиром Гудбрандсдален

 

Нарізані дольками 2 стиглих персика або нектарина скроплюємо лимонним соком і невеликою кількістю оливкової олії. Злегка запікаємо або обсмажуємо на сковороді гриль перевернувши 1 раз. 200 гр сиру Гудбрандсдален нарізаємо кубиками, 1 червону цибулину - тонкими півкільцями, горіхи подрібнюємо. З половини багету робимо сухарики в духовці, попередньо збризкуючи олією. Також підготовляємо 200 гр руколи або мікс салатного листя та за бажанням 2 гілочки базиліка. Для соусу змішуємо 1 ч. л. зернистої гірчиці, 1 ст. л. червоного винного оцту, а також 3 ст. л. оливкової олії. Додаємо до змішаних інгредієнтів.

 

2. Гарбузово-картопляні оладки з соусом

 

2 картоплини і ¼ гарбуза натерти на середній тертці. Віджати зайву рідину. Подрібнити зелену цибулю та 1 зубчик часнику. Змішуємо все та додаємо одне яйце, сіль, 4 ст. л. кукурудзяного борошна, соду на кінчику ножа, чорний перець. Все перемішуємо та смажимо оладки в гарячому маслі.

 

Для соусу нашаткувати білу і зелену частину 1 стеблини цибулі-порею. 50 гр сиру Gudbrandsdalen добре охолодити, натерти на тертці та додати до порею. Туди ж влити 80 мл вершків 22%, додати сіль за смаком. Як тільки сир розплавиться, соус прибрати з плити.

 

3. Рагу з тархуном і коричневим сиром

 

Пів качана капусти посікти, посолити і тушкувати хвилин 20-30 до напівготовності. 1-2 червоних цибулини нарізати дрібно та обсмажити на сковороді у вершковому маслі. Через хвилину додати 0,5 кг фаршу, ретельно перемішати, додати сіль і спеції та трохи обсмажити. Додаємо капусту та пучок тархуна зверху. Перемішуємо 4-5 ст. л. томатної пасти, 2-3 ст. л. соєвого соусу та трошки води. Заливаємо сумішшю рагу, закриваємо кришкою та тушкуємо 15 хв. Тархун прибираємо та додаємо 4-5 подрібнених зубчиків часнику. Зверху викладаємо натертого 100-150 г коричневого сиру Гудбрандсдален, або ж викладаємо тонкими пластинами та закриваємо кришкою і вимикаємо.

 

4. Коричневий сирний соус до м'ясних делікатесів та інших страв

 

У каструлі 500 мл м'ясного бульйону довести до кипіння, покласти в нього подрібненого 200 гр коричневого сиру і розчинити його в бульйоні при помішуванні. 200 гр грибів нарізати пластинками і підсмажити їх на сковороді, без кришки, на вершковому маслі до красивої рум'яної скоринки. Додати 1 ст. л. борошна, перемішати і ще трошки просмажити. Влити частину суміші бульйону з сиром, перемішати, щоб не було грудочок, і перелити загуслий соус з сковорідки в каструлю до залишився соусу. Можна додати карамельні краплі, тоді колір стане приємно шоколадним. Довести до кипіння, зняти з вогню. При бажанні в соус можна додати трохи вершків, для більшої ніжності.

* показники вмісту вітамінів приблизні, адже на них впливають особливості сировини та рецептури приготування продукту