З якими напоями найкраще поєднання?

 

Найкраще з хамоном звісно ж смакує якісне червоне та біле вино. Таке поєднання виключно ефективно бореться з жировими відкладеннями на стінках кровоносних судин. Також незвичайний смак можна відчути під час поєднання в'яленого м'яса з сухим хересом. Можна вживати, звичайно, і з пивом, поганим тоном це не вважається. Смакування м'ясного делікатесу інколи супроводжують навіть кавою.

Детальніше про підбір вина. У випадку хамона де себо, рекомендується вживати його з ніжним і легким сортом вина. Якщо плануєте смакувати сиров'ялену свинину Іберіко, яка вигодовувалась жолудями, то більш вишуканим поєднанням стане вино, наприклад, з легким відтінком дерева. Комбінація буде ідеальною! Більш контрастним поєднанням, яке допоможе посилити смак шинки і насолодитися кожною скибочкою, буде хамон з напоєм з низьким вмістом цукру, наприклад, брют або щось інше з більш тривалим терміном витримки. М'яке вино з деякою кислотністю не буде маскувати смак їжі, краще дозволяє відчути смак і аромат м'ясного делікатесу, а кислотність допомагає видаляти залишки жиру з ротової порожнини. Солодкі вина через високий вміст цукру будуть зводити до нуля смак сиров'яленої свинини, тому вони не дуже бажані.

Спробуйте обов'язково…

 

Іспанський хамон ідеально поєднується з динею, особливо з солодкою зеленою. Незважаючи на несподіване поєднання смаків, результат виходить відмінний. Солоність і аромат м'яса неперевершено доповнюється солодкою соковитістю дині.

Можна м'якоть дині вирізати кульками, або ж кубиками і загорнути скибочками шинки. Також можна нарізати все шматочками та перемішати як салат. В найбільш інноваційних рецептах роблять пюре з дині і посипають його тонкою стружкою сиров'яленого м'яса. Як варіант можна приготувати закуску в вигляді канапок (міні шашличків).

З якими ще продуктами смакує найкраще?

 

Скуштуйте хамон разом зі свіжим інжиром, грушею, виноградом і іншими фруктами. Не обов'язково поєднувати їх в салаті, але трохи шинки з полуницею або малиною - це смачно. Також цікаве поєднання з манго чи ананасом: кислуватий присмак фрукта ідеально доповнює солоний відтінок іберійського делікатесу.

 

Також відмінно смак м'яса підкреслюють і відтіняють такі продукти як солодкі помідори, зелень, маслини і оливки, фруктові джеми та суміш з сухофруктів. З сирів варто спробувати поєднання з пекоріно, дозрілим пармезаном, свіжим овечим манчего, блакитним сиром і з білою пліснявою Брі. До речі, поєднання пармезану та хамону часто зустрічається в рецептах салатів. Скуштуйте іспанський делікатес з чистим шоколадом (вміст какао 80%). Шоколад можна просто натерти на м'ясо.

Які страви варто приготувати?

 

В Іспанії хамон використовують у всьому, де тільки можливо: в іспанському омлеті «тортильї», загортають у нього тунцеві стейки, додають в смажені гриби, а з решти кістки варять бульйон. Величезна кількість страв готується з застосуванням в'яленого м'яса. Воно гарно доповнює овочі, такі як баклажани, помідори, цукіні, цвітну капусту, стручкову квасолю, а також зі смажену картоплю і пасту.

 

Варто тільки знати деякі тонкощі. Кожна скибочка хамона містить жири і практично тане в роті. Якщо його додати в гарячу страву, то воно практично розчиниться. Саме тому до гарячого в'ялене м'ясо рекомендується додавати в самий останній момент, щоб жир тільки трохи розплавився і надав страві особливого аромату.

 

Знавці стверджують, що іспанська свиняча ніжна поєднується практично з будь-якою їжею, крім риби, хоча бувають і винятки. Наприклад є вишукані страви з тунцем, чи анчоусами, де фігурує і шинка.

Рецепти закусок з Jamón:

 

- Незвичайні бутерброди

На скибочки хліба покласти нарізаний козячий сир і відправити це на кілька хвилин в духовку. Після того як сир починає плавитись викласти шматочки хамону і назад в духовку на 1 хвилину. На останньому етапі присмачіть зверху малиновим джемом і смакуйте.

- Закуска з дині

Шматочки почищеної дині обгорнути нарізаним хамоном. Додатково можна змастити заправкою, наприклад з оливкової олії та подрібненої м'яти, чи базиліку, рукколи.

- Рулетики зі шпинатом

На довгі шматочки хамону Серрано (чи Дюрок, Іберіко) накладаємо тонко нарізаний сир Брі, мілко подрібнений шпинат, курагу та чорнослив. Закручуємо шинку рулетиками, щоб вони не розкрутились. Легка закуска з сиром з білою пліснявою та сухофруктами підійде навіть для святкового столу.

- Рулетики з м'яким сиром

Готуємо заправку. Для цього змішуємо м'який ніжний сир з натертою цедрою половини лимона, оливковою олією, невеликою кількістю чорного перцю та подрібненим, очищеним від шкурки, помідором. Далі розкладаємо шматочки шинки, зверху кладемо кілька шматочків салатного листя, а потім ложку сирної суміші. Загортаємо рулетки та збризкуємо оливковою олією.

- Закуска з інжиром

Очистити інжир, розрізати його навпіл і покласти до кастюлі з невеликою кількістю масла. Почекати хвилинку поки інжир не почне карамелізуватись і викласти в тарілку. Зверху викладайте нарізку з хамона та смакуйте. Страву також можна доповнити ніжним сиром фета.

- Тости з шинкою та грибами

Підсмажуємо подрібнені гриби. Нарізавши хліб, змастивши олією та притрусивши орегано, відправляємо його в духовку на кілька хвилин. Якщо готуєте швидкий перекус, то можна підсушити і в тостерниці. Тостам даємо час вистигнути, а ти часом змішуємо напівм'який сир з майонезом і подрібненою рукколою. Сумішшю змазуємо тости, накладаємо підсмажені грибочки та шматочками хамона. В якості додаткової прикраси використовуємо оливки.

- Цукерки з солоним в'яленим м'ясом

Змішуємо вершковий м'який сир з подрібненим мигдалем і курагою. На широкі шматочки хамона Дюрок, Серрано чи Іберіко викладаємо суміш, якій попередньо надаємо круглу форму. Намагаємось шинкою замотати начинку так, щоб сферична форма збереглась. Кладемо заготовки в холодильник на 2 години. Оригінальну закуску можна подавати як просто на тарілці, так і в паперових корзинках. Гарно смакує як з вином, так і з кавою.

- Закуска з грушею

Почистити грушу та видалити середину, нарізати скибочками. Обгортаємо їх шматочка хамону, попередньо додавши трошки блакитного сиру чи м'яти.

- Тостаса з шинкою та сиром

На харчову плівку викладаємо шматочки напівтвердого сиру з овечого молока, козячого чи коров'ячого. Накриваємо зверху другою плівкою і намагаємось його трошки розкачати скалкою, щоб він став більш-менш одним шматком середньої товщини. Верхню плівку знімаємо і на сир по всій площині викладаємо шматочки хамону. Під однією стороною накладаємо злегка подрібнені грецькі горіхи, які поливаємо медом. Далі починаючи зі сторони, де розміщені горіхи, скручуємо все разом у вигляді ролу. Зверху рол залиште обгорнутим у плівку. Відправляємо такий рулет в холодильник на кілька годин. На останньому етапі рол нарізаємо круглими шматочками та викладаємо їх на скибочки хліба. Далі відправляємо їх в духовку на кілька хвилин.

- Карпаччо з ананаса та шинки

Очищаємо та нарізаємо ананас тонкими скибочками. Зверху викладаємо нарізку з хамона. Зверху приправляємо сіллю, сирим перемеленим мигдалем, оливковою олією та бальзамічним оцтом. Поставити на хвилин 20 до холодильника.

- Хліб з помідорами і сиров'яленим м'ясом

Натерти помідори без шкірки та очищений часник на тертці. До суміші додаємо оливкову олію вищої якості та сіль. Скибочки хліба підсмажуємо, потім на них викладаємо томатний соус і зверху шматочки мармурового м'яса.

- Бутерброди з манчего

Очищені помідори збиваємо в блендері та додаємо оливкову олію, сіль і спеції. Нарізаємо сир манчего та хамон. Розрізаємо багет і назуємо помідорним соусом. Кладемо шматочки сиру та шинки.

- Крокети з хамоном

Готуємо соус бешамель з додаванням обсмаженого лука, так щоб він був густим. Перемішати з нарізаним в'яленим м'ясом і поставити в холодильник на годину, щоб став більш щільним. Після цього формувати крокети, обваляти в борошні, яйці і панірувальних сухарях. Обсмажуємо у фритюрі.

- Шинка з перцем розе та медом

Сік лимону змішати до однорідності з медом і подрібненим перцем розе. Навколо хлібної палички замотуємо скибочку хамона. Викласти заготовки на тарілку та полити сумішшю.

- Зелений горошок з мармуровим м'ясом

Обсмажити подрібнену цибулю та часник. Додаємо шматочки хамона та тушкуємо 1 хвилину. Додаємо проварений зелений свіжий горошок, сіль і спеції.

- Канапе

Для канапе знадобиться кубики кавуна, сиру манчего та шматочки мармурового іберійського м'яса.

Рецепти салатів з хамоном:

- З кукурудзою

Змішуємо 1 банку солодкої кукурудзи, нарізану іберійський хамон (чи Серрано, чи Дюрок), подрібнені горіхи, зеленого салату. В якості заправки можна використати бальзамічний оцет і оливкову олію. Для прикраси викладіть зверху шматочки пармезану.

- З горішками та сиром

Змішаємо пошматоване салатне листя з підсмаженими грецькими та кедровими горішками, подрібненим болгарським перцем, шматочками сиру (наприклад манчего) та хамону. Для заправки потрібно з'єднати подрібнений часник і петрушку, оливкову олію, бальзамічний оцет, сіль і перець.

- З персиками

Очищені скибочки персиків окропити оливковою олією та поставити в духовку на кілька хвилин. Готуємо заправу з лимонного соку, оливкової олії, солі, перцю та подрібненої м'яти. До заправки додаємо рукколу. В тарілку викладаємо персики та моцареллу, потім рукколу з заправкою, а зверху нарізку з хамона.

- З авокадо та сухариками

Хліб нарізаємо кубиками, підсушуємо в духовці та скроплюємо сумішшю оливкової олії та часнику. В миску додаємо пошматоване салатне листя, нарізане авокадо, трошки цибулі та олію. Все перемішуємо, а зверху викладаємо шматочки хамону та сухарики.

- З моцарелою

Нарізаємо та гарно викладаємо шматочки помідорів, сиру моцарела, хамона. Прикрашаємо листями базиліку. Окроплюємо оливковою олією та приправляємо спеціями.

 

Рецепти основних страв з хамоном:

- Спагеті з шинкою та овочами

Відварюємо спагеті. Перець болгарський нарізаємо маленькими шматочками та злегка обсмажуємо на гарячому маслі. Далі в сковорідку додаємо натертий цукіні. Коли кабачки будуть готові додаємо до них і подрібнену шинку. Далі в сковорідку до овочів і сиров'ялого м'яса додаємо спагеті. Перемішуємо, розкладаємо по тарілках і прикрашаємо тертим твердим сиром.

- Жарена картопля з шинкою

Скибочки картоплі обжарюються у великій кількості оливкової олії. Після готовності перекидаємо його в миску. Хамон нарізати та додати до картоплі. Окремо підсмажуємо яйця, щоб жовток залишився сирим. Кладемо яєчню зверху та нарізаємо на шматочки.

- Різотто з грибами та шинкою

Рис по-італійськи з грибами, хамоном, сиром горгонзола та овочевим бульйоном. Обсмажуємо гриби в оливковій олії. Рис додаємо в на цю ж сковорідку в сік грибів. Прогріваємо та додаємо овочевий бульйон. Коли рис майже готовий, додаємо трошки білого вина, гриби, шинку, перець і часник. А через кілька хвилин нарізані шматочки горгонзоли. Коли сир розтане, розсипайте по тарілкам і насолоджуйтесь.

- Запечена картопля з яйцями

Відварюємо подрібнену картоплю. Так і залишаючи шматочками перекладаємо її в форму для запікання та посипаємо подрібненою шинкою. Додаємо сіль, спеції та оливкову олію. Розбиваємо зверху сирі яйця. Відправляємо на запікання, поки білок не стане білим. Гарно смакує з хлібом і червоним вином.

- Бомбочки з картоплі та сиров'яленого м'яса

Відварити картоплю, остудити та змішати з сирими яйцями та подрібненою шинкою. Формуємо кульки, які обвалюємо у панірувальних сухарях і обсмажуємо у великій кількості олії.

На delikatto.com.ua доступний великий асортимент продуктів з Європи. Покупці можуть придбати і справжній голландський сир, італійський пармезан і прошутто, іспанський хамон, манчего та трончон, норвежський брюност і багато іншого. М'ясні натуральні ковбаси та шинки, вишукані паштети, фуа-гра та навіть солодощі поставляються прямими поставками з-за кордону. Кожен житель Києва, Одеси, Львова, Харкова, великого та малого міста може придбати та скуштувати неперевершені делікатеси.

*Рецепти з популярного міжнародного кулінарного сайту.