Які страви варто приготувати? В Іспанії хамон використовують у всьому, де тільки можливо: в іспанському омлеті «тортильї», загортають у нього тунцеві стейки, додають в смажені гриби, а з решти кістки варять бульйон. Величезна кількість страв готується з застосуванням
в'яленого м'яса. Воно гарно доповнює овочі, такі як баклажани, помідори, цукіні, цвітну капусту, стручкову квасолю, а також зі смажену картоплю і пасту.
Варто тільки знати деякі тонкощі. Кожна скибочка хамона містить жири і практично тане в роті. Якщо його додати в гарячу страву, то воно практично розчиниться. Саме тому до гарячого в'ялене м'ясо рекомендується додавати в самий останній момент, щоб жир тільки трохи розплавився і надав страві особливого аромату.
Знавці стверджують, що іспанська свиняча ніжна поєднується практично з будь-якою їжею, крім риби, хоча бувають і винятки. Наприклад є вишукані страви з тунцем, чи анчоусами, де фігурує і шинка.