Процес приготування
Основна різновидність, яка базується на процесі виготовлення, поділяє продукцію на:
- Прошутто крудо (Prosciutto Crudo)
На виробництві відбирають окороки високої якості, які натирають морською сіллю. Далі ніжки в'яляться не менше 9 місяців в спеціальному приміщенні, де підтримується певна температура та вологість. Термічній обробці сировина не піддається. М'ясо в результаті стає сухим, твердим і по особливому пахне.
- Прошутто котто (Prosciutto Cotto)
М'ясо попередньо відварюється на пару, а далі вже піддається процесу в'ялення, або ж копчення.
Різновиди продукції
Сиров'ялена італійська шинка даного виду також класифікується в залежності від місцевості Італії, де була виготовлена. Першою звісно ж варто відмітити Prosciutto di Parma (пармська шинка), адже як вказувалось вище, під час відгодовування свиней використовувалась сироватка, що позначилось на смакових якостях і запаху кінцевого продукту. Також за класичною рецептурою тут не додається жодних спецій, а сировина не піддається заморозці. Окорока на кістці можуть заважувати навіть 10 кг. М'ясо має червоний відтінок, а смак в нього інтенсивний, вишуканий і солоденький.
Наступним розповімо про Prosciutto di San Daniele, яке готується в місті Сан-Даніель-дель-Фріулі. Після засолки ніжка дозріває 13 місяців. Приправи також не додаються. Отримане м'ясо с білими лініями жиру має рожево-червоний колір.
Класичний рецепт застосовується також на виробництвах в таких місцях Італії, як Модена та Карпенья. В Тоскані та Кунео крім солі ніжки ще натираються перцем, а також використовуються трави (розмарин, шалфей). До сорту Veneto Berico-Euganeo в Монтаньяні також додають спеції.
Відмінності італьського прошутто від іспанського хамона
Так, ці продукти загалом дуже схожі, адже для виготовлення продукту використовуються свинячі окорока, які засолюються, а потім в'яляться. Але варто відмітити, що вони мають багато відмінностей, які відзначаються на смаку, текстурі та аромату. Розглянемо ж фактори, які відрізняють ці продукти:
- клімат;
- особливості місцевості;
- раціон свиней;
- в Італії вирощують світлі породи, в Іспанії у пріоритеті чорні;
- температурний режим і вологість під час в'ялення також різниться;
- італійська шинка менший термін дозріває, що робить м'ясо більш м'якішим.
Все це впливає на м'ясо, тому італійське виходить більш сочнішим, ніжнішим і солоденьким, а колір світлішим. Хамон же більш солоніший, твердіший і з інтенсивнішим ароматом. Порода та раціон впливають на те, що в хамоні більше прожилок сала, які під час тривалого в'ялення роблять м'ясо мармуровим.
Які корисні якості має продукт?
Натуральна та органічна італійська шинка являється джерелом білків, які є одним із основних будівельних матеріалів для створення тканин, а також у великій кількості забезпечують організм енергією. Також м'ясо передає організму корисні амінокислоти, вітаміни (В1, В6, В12, Е, РР), фолієву кислоту, цинк, мідь, селен, залізо, калій і фосфор. При розумно споживанню продукту, покращується робота серцево-судинної, статевої і нервової системи, імунітету та кровотворення. Поліпшується стан зубів, шкіри та волосся.
З чим їсти прошутто?
Якщо ви придбали delikatto.com.ua цей товар і не знаєте з якими продуктами його поєднувати, то все дуже просто... Звісно шинку можна вживати як самостійно, так і додавати до різних страв. Гарно смакує з білим напівсолодким вином, або пивом. Скуштуйте в'ялений делікатес с динею, інжиром, виноградом та іншими фруктами, оливками та сирами, спаржею та зеленим горошком. Не рекомендується піддавати м'ясо тривалій термічній обробці, адже воно стає жорсткішим і сухішим. Шматочки краще додавати в кінці приготування супів, салатів, соусів, пасти або ж обгортати м'ясними скибочками хлібні палочки. Можна поєднати в одній тарілці шинку, зелений салат, пармезан і оливкову олію.
Нарізати рекомендується продукцію перед самим вживанням, адже скибочки швидко пересушуються.
Варто відмітити, що прошутто в Італії, виготовлене за традиційними рецептурами, має відмітку якості DOP. Показник охорони продуктів Denominazione di Origine Protetta (Назва з захищеним походженням) надається товарам, після суворого контролю виготовлення, починаючи від отримання сировини і закінчуючи виходом на ринок. Така продукція виготовляється тільки в конкретно вказаному місці, оскільки саме сукупність клімату, довкілля та людських чинників роблять продукт неповторним. Відзнака DOP – сама найвища, але й дуже вимоглива.