При регулярному надходженні до організму усіх мікроелементів підвищується працездатність, витривалість, стійкість до інфекцій, а також краще функціонує обмін речовин. Варто знати, що підвищена потреба у вітамінах виникає при посиленому фізичному навантаженні, переохолодженні організму, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, під час вагітності.

 

Натуральні вітаміни, ті які надходять в організм з продуктами, набагато корисніші синтетичних. Мікронутрієнти (всі мікроелементи) з їжі знаходяться в максимально активних формах, тому і засвоюються набагато краще. Також допомагають додаткові ферменти з їжі, без яких основні харчові речовини не використовуватиме організм.

❤ Користь вітаміну А

Вітамін A (ретинол) необхідний для росту нових клітин і прискорення регенерації, тому вважають що регулярне надходження його в потрібній кількості уповільнює процес старіння. Мікроелемент покращує зір, здоров'я шкіри, волосся і роботу імунної системи. Також ретинол впливає на синтез білків, забезпечує стійкість до бактеріальних, паразитарних і вірусних інфекцій.

✔️ В яких продуктах є вітамін А?

Варто знати, що добова норма даного мікроелементу складає 900 мкг. На delikatto.com.ua можна придбати наступні продукт харчування багаті на вітамін А: козячий сир (в 100 г продукту - 407-470 мкг), овечий сир, Грана Подано (108 мкг), Чеддер (258-330 мкг), Рокфор (294 мкг), Пармезан (207-223 мкг), Брюност (254-334 мкг), Реблошон (226 мкг), Гауда (165 мкг), блакитний сир (192 мкг).

 

Крім молочних продуктів можна скуштувати фуа-гра (1001 мкг), консервовану печінку тріски (4400 мкг), мідії (91 мкг), равлики (30 мкг), консервовані анчоуси (12 мкг). В хамоні, прошутто (13 мкг), ковбасі з оленини (20 мкг) та свинини також є цей мікроелемент. Маслини (17 мкг), оливки (20 мкг), в'ялені томати (44 мкг), пахлава (близько 150 мкг) та багато інших продуктів містять вітамін А також.

❤ Користь вітаміну В1

Вітамін B1 (тіамін) позитивно впливає на нервову систему і роботу головного мозку. Він відіграє важливу роль у підтримці емоційного здоров'я. Також практично у всіх процесах енергообміну тіамін активно бере участь, тому й забезпечує вироблення енергії.

✔️ В яких продуктах є вітамін В1?

За добу організм має отримувати 1 мг тіаміну. На Delikatto можна придбати таку натуральну та корисну м'ясну продукцію, як прошутто (1,23 мг), салямі (0,4 мг), ковбасу з дикого кабана (0,3 мг), в'ялену свинячу шинку (0,8 мг), а також паштет з фуа-гра (0,09 мг).

 

Варто відмітити і такі продукти харчування багаті на вітамін В1, як мигдаль (0,25 мг), в'ялені томати (0,53 мг), кава арабіка (0,07 мг), арахісові пасти, пахлава (близько 0,3 мг) та халва (0,4 мг). З сирів можна виділити Брюност (0,3 мг), Пармезан (0,02 мг), Реблошон (0,04 мг), Рокфор (0,04 мг), козячий сир (0,04 мг).

❤ Користь вітаміна В2

Вітамін B2 (рибофлавін) приймає активну участь під час утворення червоних кров'яних тілець і антитіл. Мікроелемент відіграє важливу роль у процесі синтезу гемоглобіну та засвоєння заліза. Рибофлавін регулює роботу надниркових залоз, а також він впливає на зір, стан шкіри.

✔️ В яких продуктах є вітамін В2?

Рекомендується за добу поповнювати цей мікроелемент на 1,8 мг. Якщо розглядати тверді та напівтверді сири, які містять вітамін B2 та доступні на Delikatto, то це сир Брюност (1,1 мг), козячий сир (0,7 мг), Рокфор (0,6 мг), Чеддер (0,4 мг), Гауда (0,3 мг), Реблошон (0,3 мг), Пармезан (0,3 мг).

 

Зверніть увагу також на консервовану печінку тріски (0,41 мг), паштет з фуа-гра (0,3 мг), консервовані анчоуси (0,4 мг), прошутто (0,3 мг), в'ялена свиняча шинка (0,2 мг) та інша продукція зі свинини. Поповнити запаси рибофлавіну можна скуштувавши мигдаль (0,65 мг), , в'ялені томати (0,49 мг), кава арабіка (0,2 мг) та пахлава (близько 0,2 мг), арахісові пасти, каперси (0,1 мг).

❤ Користь вітаміну В3, РР

Вітаміни РР (B3, ніацин) сприяє засвоєнню поживних речовин і виділенню енергії, поліпшує роботу центральної нервової системи та стан шкіри. Приймає участь у формуванні статевих гормонів, інсуліну та кортизону. Ніацин нормалізує рівень холестерину та артеріальний тиск, вуглеводний обмін і синтез ферментів.

✔️ В яких продуктах є вітамін В3, РР?

Добова норма B3, якою потрібно забезпечувати організм, становить 20 мг. Якщо розглядати асортимент на Delikatto, то потрібно звернути увагу на хамон (3,7 мг), прошутто (4-7 мг), в'ялену свинячу шинку (4,5 мг), ковбасу з оленини (9 мг) та з м'яса дикого кабана (4,2 мг), ковбасу Чорізо (5,47 мг), салямі (близько 6,1 мг) та інші натуральні продукти зі свинини.

 

Ніацин також міститься в сирах Чеддер (6,1 мг) та Реблошон (0,1 мг), Пармезан (0,12 мг), Рокфор (0,74 мг) та козячий сир (0,34 мг). В розділі Солодощі можна підібрати шоколадні та арахісові пасти (близько 13,1 мг), тахінно-арахісову халву. А до пахлави (близько 1,8 мг) можна підібрати вискоякісну каву арабіка (17 мг). В3 отримуємо і після смакування консервованих анчоусів (19,9 мг), паштету з фуа-гра (2,5 мг), консервованої печінки тріски (2,7 мг), а також в'ялених томатів (9,05 мг).

❤ Користь вітаміну В5

Вітамін В5 (пантенол) бере участь в регенерації тканин і прискорює загоєння ран. Підтримує роботу нервової системи, обмін речовин і вироблення енергії. Пантотенова кислота знижує тривожність та допомагає знизити рівень стресу.

✔️ В яких продуктах є вітамін В5?

Рекомендується на добу забезпечувати організм 5 мг B5. На Delikatto варто придбати дуже смачні та натуральні сири Брюност (3,4 мг), Рокфор (1,7 мг), Пармезан (0,45 мг), Реблошон (0,3 мг), козячий сир (0,29 мг), Чеддер (0,33 мг), а також блакитні сири.

 

Варто скуштувати і такі корисні продукти з Європи багаті В5, як фуа-гра (1,2 мг), салямі, прошутто (0,6 мг), в'ялена свиняча шинка (0,5 мг), продукти з лососем, тунцем, омаром, а також зі свинини. Також спробуйте сушений інжир (0,4 мг), мигдаль (0,4 мг), арахісові пасти, мідії та в'ялені томати (2,1 мг).

❤ Користь вітаміну В6

Вітамін В6 (адермін) корисно впливає на обмін речовин, імунну, нервову і серцево-судинну системи, а також на роботу головного мозку. Також при забезпечені організму необхідною кількістю мікроелементу буде здорове волосся, міцні нігті і еластична шкіра.

✔️ В яких продуктах є вітамін В6?

Добова норма В6 становить 2 мг. Покупці Delikatto можуть накопичити даний мікроелемент після куштування прошутто (0,52 мг), в'яленої свинячої шинки (0,4 мг), салямі та іншу продукцію зі свинини. Також варто посмакувати консервованою печінкою тріски (0,23 мг), паштетом з фуа-гра (0,06 мг), продуктами з лосося та тунця.

 

Якщо ж звернути увагу на європейські сири, то рекомендується спробувати оригінальний Рокфор (0,15 мг), м'який козячий сир (0,25 мг), Гауда (0,08 мг), Реблошон (0,07 мг), Пармезан (0,1 мг), Чеддер (0,07 мг) та блакитний сир (0,17 мг). Скуштуйте турецьку пахлаву (близько 0,1 мг), сушений інжир (0,1 мг), мигдаль (0,6 мг), арахісові пасти, в'ялені томати (0,3 мг).

❤ Користь вітаміну В9, фолієвої кислоти

B9 синтезує лейкоцити і еритроцити, нейромедіатори. Приймає участь у передачі спадкової інформації (продукування ДНК і РНК), зростанні і діленні клітин. Також цей мікроелемент необхідний під час вагітності, адже відіграє важливу роль рід час формування плода (допомагає у формуванні нервової трубки плода, спинного, головного мозку, скелета).

✔️ В яких продуктах є вітамін В9 (фолієва кислота)?

Добова норма мікроелементу становить 400 мкг. Найбільше B9 можна отримати з зелені та овочів, але також на Delikatto можна придбати корисну консервовану печінку тріски (110 мкг), продукти з лососем, мідії. Якщо ж оглядати європейські сири, то варто скуштувати Рокфор (49 мкг), козячі сири (43,1 мкг), Реблошон (25 мкг), Гауда (21 мкг), Пармезан (11,5 мкг), Чеддер (16 мкг).

 

В інтернет магазині товарів з Європи також доступні мигдаль (40 мкг), арахісові пасти, каперси (23 мкг), сушений інжир (9 мкг), пахлава (близько 50 мкг) та в'ялені томати (68 мкг).

❤ Користь вітаміну В12

Вітамін В12 (ціанкобаламін) приймає активну роль під час процесу кровотворення та синтезу ДНК, стимулює систему згортання крові та зменшує рівень холестерину. Також мікроелемент приймає участь у біосинтезі захисної оболонки нервових волокон і у функціонуванні головного мозку.

✔️ В яких продуктах є вітамін В12?

За добу організм має отримувати 2,4 мкг В12. На Delikatto ви можете придбати таку корисну продукцію, як фуа-гра (9,4 мкг), прошутто (1,1 мкг), в'ялену свинячу шинку (0,8 мкг) та інші продукти зі свинини, анчоуси консервовані в маслі (0,9 мкг), равлики (0,5 мкг), пахлаву (близько 0,04 мг). Якщо звернути увагу на сири, то оберіть Пармезан (2,1 мкг), Реблошон (2,1 мкг), Гауда (1,5 мкг), Брюност (1,3 мкг), Чеддер (1,1 мкг), Рокфор (0,6 мкг).

❤ Користь вітаміну С

Аскорбінова кислота підсилює імунну систему та прискорює процеси регенерації. Мікроелемент забезпечує засвоєння заліза та зміцнює стінки судин, допомагає виробляти колаген. Аскорбінова кислота важлива для здоров'я зубів і ясен.

✔️ В яких продуктах є вітамін C?

Рекомендується на добу забезпечувати організм 90 мг мікроелементу. На Delikatto можна підібрати смачний та корисний сир Чеддер (0,7 мг), фуа-гра (2 мг), в'ялені томати (39,2 мг), консервований солодкий перець (46,5 мг) та гострий консервований перець (68 мг), маслини (1,5 мг), консервовані молюски, мідії (13,6 мг), продукти з лосося тріски, тунця, в'ялена свиняча шинка (34,9 мг). Також варто посмакувати пахлавою (близько 1,3 мг) та тахінно-арахісовою халвою.

❤ Користь вітаміну D

Вітаміни Д допомагає в обміні та засвоєні кальцію. Мікроелемент впливає на роботу імунної та серцево-судинної системи, покращує ріст волосся та допомагає організму боротись з хворобами верхніх дихальних шляхів.

✔️ В яких продуктах є вітамін Д?

Мікроелемент синтезується в організмі під впливом ультрафіолетових променів або надходить разом з їжею. Добова норма - 10 мкг D. Якщо людина знаходиться мало часу під сонцем, а також під час осіннього та зимового сезону, потрібно додатково вживати продукти насичені вітаміном D. На Delikatto можна обрати: паштет з фуа-гра (1,2 мкг), консервована печінка тріски (близько 100 мкг), консервовані анчоуси (1,7 мкг).

 

Якщо підбирати сири, то в асортименті магазину є Чеддер (0,6-1 мкг), Пармезан (0,5 мкг), Гауда (0,5 мкг), овечий і козячий сири (0,5 мкг), Грана Подано (0,5-1,43 мкг), Реблошон (0,2 мкг). Невелика кількість D є і в хамоні, прошутто (0,4-0,6 мкг), а також в ковбасі Чорізо (1,5 мкг).

❤ Користь вітаміну Е

Мікроелемент бере участь в утворенні капілярів, позитивно впливає на кровоносну систему та захищає від утворення тромбів. Також він вважається одним з головних антиоксидантів і захищає мембрани клітин. Підтримка необхідної кількості вітаміну в організму допомагає запобігти передчасному старінню, поліпшує живлення клітин і змушує їх регенеруватися.

✔️ В яких продуктах є вітамін E?

Добова норма становить 15 мг. В інтернет магазині Delikatto в асортименті є корисний хамон, прошутто (0,1-0,3 мг) та натуральні продукти зі свинини, ковбаса з оленини (0,6 мг), Чорізо (0,22 мг), в'ялена свиняча шинка (0,27 мг), фуа-гра, равлики (5 мг), консервована печінка тріски (8,8 мг).

 

Якщо обирати з сирів, то варто звернути увагу на Чеддер (0,6-0,7 мг), Реблошон (0,5 мг), Пармезан (0,2 мг), сири виробника Cahills, Гауду (0,2 мг), овечий та козячий сири (0,3 мг), Грана Подано (0,23 мг). З європейський смачних продуктів необхідно виділити також оливкову олію (в 100 г продукту - 14,4 мг), маслини (1,7 мг), оливки (3,8 мг), анчоуси консервовані (3,3 мг), каперси (0,9 мг), шоколадні та арахісові пасти, мигдаль (25 мг), тахінно-арахісову халву, кава арабіка (2,7 мг) та пахлаву (близько 0,8 мг).

❤ Користь вітаміну К

Мікроелемент має антибактеріальну дію. Він допомагає роботі шлунково-кишкового тракту, бере участь в згортання крові та зміцнює структуру кісток.

✔️ В яких продуктах є вітамін K?

За добу організм має отримувати 120 мкг мікроелементу. На Delikatto доступна свіжа та натуральна продукція з Європи: оливкова олія (в 100 г продукту – 60,2 мкг), в'ялені томати (43 мкг), каперси (24,6 мкг), анчоуси консервовані (12,1 мкг), консервований тунець (близько 44 мкг), продукти з лососем, тріскою, молюски, маслини (1,4 мкг), оливки (1,4 мкг), шоколад, пахлава (близько 3,7 мкг), сушений інжир (15,6 мкг).

 

Якщо обираєте смачні сири, то варто звернути увагу на Чеддер (2,8 мкг), Гауда (2,3 мкг), твердий козячий сир (3 мкг), Пармезан (1,9 мкг), Грана Подано (1,7 мкг), блакитний сир (2,4 мкг).

* показники вмісту вітамінів приблизні, адже на них впливають особливості сировини та рецептури приготування продукту