Чорізо з Іспанії Для Chorizo в Іспанії використовують свиней іберійської породи, які харчувались жолудями та травами на вільних пасовищах. Ковбаса виготовляється з подрібненого свинячого м'яса, яким набиваються кишки. До фаршу також додається сіль, піментон (іспанський різновид паприки), перець і інші спеції (можуть бути трави, біле вино, часник). В подальшому вироби в'яляться 1-5 місяці, а також можуть коптитися. Завдяки паприці продукт має червоний відтінок. Ковбасу можна вживати самостійно, або ж додавати в страви (супи, рагу).
Салямі Назва ковбаси, яку виготовляють мабуть в кожній країні за своєю рецептурою. Варто відмітити, що історично походить продукт з Італії. Фарш може формуватись зі свинини та яловичини з додаванням сала. Ассортимент розрізняють в залежності від типу вкраплення жиру (дрібний, крупний, білий, рожевий) та розміру помолу м'яса (дрібний, середній, крупний). До фаршу може додаватись сіль, перець, спеції (часник, паприка, біле вино, пряні трави, коняк). Далі наноситься оболонка і вироби відправляються на усадку. Salame Crudo – з сирого м'яса, Salame Cotto - з м'яса, яке проходить термічну обробку. Готовий виріб може коптитися чи в'ялитися.
Салямі Мілано з Італії виготовляється з дрібно помеленого фаршу.
Салямі Наполі - неаполітанська ковбаса зі свинини з дрібним рожевим жиром, перцем, паприкою, гвоздикою. Має не гострий солодкуватий смак і запах диму.
Сировялена салямі Феліно не дуже солона, але з ніжним смаком часнику.
Салямі Кампаньоло містить сушений часник, орегано, розмарин, кмин, перець і сіль. Фарш проходить крізь м'ясорубку з великими отворами.