Ізюм покращує роботу серця, збільшує показник гемоглобіну в крові та налагоджує рівень кров'яного тиску. Оскільки в родзинках міститься багато заліза, то рекомендується регулярно вводити його в раціон при анемії. Також відмічається позитивний вплив на функціонуванні шлунково-кишкового тракту, нирок і легенів, а також нервової системи. Нарощує захисні можливості організму. Оскільки в сухофрукті міститься велика кількість фруктози та глюкози, то ним рекомендується перекусювати під час фізичної праці. А якщо з'їсти на сніданок вівсяну кашу з родзинками, то отримаєте заряд енергії на весь день.
Користь ізюму (сушеного винограду): - Вітамін А – 6 мг/100г.
- Вітамін В1 – 0,1 мг, В2 – 0,12 мг, В3 (РР) – 0,77 мг, В5 – 0,09 мг, В6 – 0,17 мг, В9 - 5 мкг.
- Вітамін С (аскорбінова кислота) – 2,3 мг.
- Вітамін Е – 0,12 мг.
- Кальцій (мінерал Ca) – 50 мг.
- Калій (Kalium) – 749 мг.
- Магній (Mg) – 32 мг.
- Фосфор (P) – 101 мг.
- Залізо (Fe) – 1,9 мг.
- Цинк – 0,22 мг.
- Ккал – 300 на 100 г.
Ізюм незамінний компонент випічки, десертів і
закусок. Він гарно поєднується з тістом, творожним сиром, фруктами і т. д. Для легкого салату, наприклад, потрібна лише натерта молода смачна морква, подрібнений
голландський сир, вимочений попередньо ізюм і заправка зі сметани чи йогурта без добавок. Або ж можна змішати вимочені курагу, ізюм і чорнослив з обсмаженою на
оливковій олії соковитою морквою, яка в кінці карамелізується медом. Цю суміш приправляємо корицею і іншими спеціями і притушковуємо.