Хамон - це сиров'ялена свиняча задня нога, яка характеризується щільним мармуровим м'ясом, приємним ароматом та насиченим смаком. Варто відмітити, що передні окороки, виготовлені по тій самій рецептурі, виділяють окремим видом та називаються палета. Для створення продукції вирощують в Іспанії спеціальні породи свиней та виготовують їх за продуманим раціоном.

Особливості породи тварин

 

В загальній класифікації хамона виділяють Серрано та Іберіко. Serrano - це біла порода свиней, відповідно Iberico - чорна та більш дороговартісна. Іберіко також називають Patа Negra (чорна нога).

 

Також виділяються породи Duroc (дюроки ростуть швидше на 100 г/добу та меньшее містять сала в м'ясі), Pietrain, Landrace, Blanco Belga, Large White, Chato Murciano, Porco Celta (кельтська свиня, яка годується каштанами).

 

Цікаво що іспанці відслідковують та контролюють чистоту породи. Так часто на маркуванні хамона можна побачити Iberico 50% Raza - це означає що свиноматка була на 100% породи Iberico, а кабан Duroc. Або наприклад Iberico 75% Raza - свиноматка 100% породи Iberico, а кабан 50% Iberico.

Іберійських свиней також відрізняють і за раціоном:

 

  • Bellota - найкраще м'ясо, ажде свині харчувалися лише жолудями. В назвах товарів можна зустріти такі маркування roble, coscoj, encina, alcornoque та quejigo, які відповідають різним видам дубів. Свині з таким раціоном постійно пасуться на свободі, тому на м'ясу не нарощується жир;
  • Recebo - спочатку тварини харчувались жолудями, а після формування основної частини туші в раціоні трави та фураж;
  • Cebo - харчуються комбікормом, фуражом і травами.

Також на маркуванні хамону зустрічаються помітки де в Іспанії виготовлялась продукція: Extremadura, Guijuelo, Treveles, Huelva, Galicia, Pedroches, Teruel, а також Кородоба, Андалусія, Хабуго, Уельва, Саламанка, Кастилія і Леон.