Різноманітні рецепти сирного фондю
Зробити цей делікатес можна скориставшись одним із рецептів, або ж, якщо маєте кулінарний хист, то можете створити власну рецептуру приготування спираючись на основні правила. Обирайте інгредієнти відносно індивідуальних вподобань, адже кожен компонент змінює так чи інакше смак.
Рецепт 1 - базовий: емменталь - 250 г, вино біле сухе - 1 ст., часник - 1 зубчик, вода вишнева - 0,5 ст., за смаком мускатний горіх і перець чорний мелений
Рецепт 2 – з молоком: пармезан (тертий) - 1 ст.л., моцарелла - 300 г, чеддер - 125 г, молоко - 250 мл, крохмаль кукурудзяний - 1 ст.л., вино біле сухе - 2 ст.л., базилік (рубаний) - 0,5 ч.л., часник - за смаком.
Спосіб приготування: натираємо стінки фондюшниці часником. Потім наливаємо в неї молоко і доводимо практично до кипіння. Зменшуємо вогонь, додаємо сири і нагріваємо до тих пір, поки вони не розплавляться. З'єднуємо вино і крохмаль і поступово вливаємо в сирну суміш. Варимо, постійно помішуючи, ще кілька хвилин до тих пір, поки фондю не стане однорідним, без грудочок. Після додаємо базилік.
Рецепт 3 – з вершками: ламбер 55% - 500 г, 2 зубчики часнику, 300 мл білого сухого вина, цукор - 1 ч. л., вершки 30% - 200 мл, на кінчику ножа мускатний горіх, крохмаль - 2 ч. л., за смаком сіль і мелений чорний перець.
Спосіб приготування: крохмаль розвести в невеликій кількості води. Натерти Ламбер на крупній тертці. В сотейник влити вино, додати часник, цукор і випарувати наполовину. Вершки змішати з сиром, перелити в сотейник і добре перемішати. Влити крохмаль, постійно помішуючи, посолити, поперчити, приправити мускатом. Перелити сирну масу в фондюшницю.
Рецепт 4: грюйер - 450 г, біле сухе вино, 1 зубчик часнику, емменталь - 225 г, картопляний крохмаль - 10 г, лимонний сік - 1 ч. л., кірш – 2 ст. л., мускатний горіх – щіпка, мелений чорний перець за смаком.
Рецепт 5 – з цибулею шалот: кукурудзяний крохмаль - 4 ч. л., лимонний сік - 1 ст. л., цибуля шалот - 1 штука, сухе шампанське, грюйер - 200 г, брі - 85 г, емменталь - 140 г, по щіпці мускатного горіху та меленого білого перцю.
Спосіб приготування: у невеликій мисці змішайте крохмаль і лимонний сік. В каструлі з товстими стінками змішайте шампанське і дрібно нарізаний шалот. Поставте на середній вогонь і нагрівайте 2 хвилини. Зніміть з вогню і додайте весь сир, натертий на тертці, а брі дрібно нарізаний. Добре перемішайте. Потім додайте лимонний сік з крохмалем. Поверніть каструлю на середній вогонь і нагрівайте, поки весь сир не розплавиться, приблизно 12 хвилин. Додайте мускат і білий перець. Поставте на пальник для фондю і підтримуйте гарячим.
Рецепт 6: вершкове масло - 1 ст. л., цибуля шалот - 170 г, цукор - 1 ч. л., біле сухе вино – 2 ст., грюйер - 400 г, пшеничне борошно - 2 ст. л., щіпка меленого мускатного горіху.
Спосіб приготування: розтопіть вершкове масло в сковороді на середньому вогні. Додайте тонко нарізаний шалот і пасеруйте 3 хвилини. Зробіть маленький вогонь і посипте цукром, сіллю і перцем. Готуйте ще 15 хвилин, поки цибуля не карамелізуется. Перекладіть в невелику миску. Вилийте вино в каструлю і поставте на повільний вогонь. У невеликій мисці перемішайте тертий сир з борошном. У вино додайте половину карамелізованого шалот і порціями, постійно перемішуючи, сир. Якщо суміш дуже густа, додайте ще вина. Потім додайте мускат, сіль і перець за смаком. Перелийте сирну масу в горщик для фондю, поставте на пальник і посипте зверху залишилися карамелізований цибулею.
Рецепт 7: ріпчаста цибуля – 0,5 шт, молоко - 1 ст.,
голландський сир - 500 г, кмин - 2 ч. л., кукурудзяне борошно - 3 ч. л., джин - 3 ст. л., мелений чорний перець за смаком.
Спосіб приготування: половинкою цибулини натріть казанок і поставте його на вогонь. Наливаємо молоко і добре нагріваємо. Потім поступово насипаємо тертий сир і ретельно мішаємо. Тримайте на вогні, поки сир не розплавиться, і весь час помішуйте. Всипте в молочно-сирну суміш кмин. Окремо змішайте борошно з джином, потім влийте це в казанок, постійно розмішуйте. Тримайте на вогні ще 2-3 хвилини, постійно збовтуючи, поки суміш не стане кремоподібною. Додайте перець.
Рецепт 8: гірчиця діжонська - 1 ст. л., бренді - 1-2 ч. л., чорний перець мелений, часник - 1 зубчик, вино біле сухе - 200 мл, сіль, лимонний сік - 1 ст. л., грюйер - 300 г, емменталь - 200 г, крохмаль кукурудзяний - 2 ч. л.
Рецепт 9: по 180 г сирів Монтерей Джека, Чеддер, Грюйер, 1 ст. світлого пива, 3,5 ст. л. білої муки, 1 ч. л. гірчичного порошку, 1-2 щіпки чорного меленого перчика.
Рецепт 10: білий вермут - 300 мл, фонтіна - 300 гр, лірдаммер - 300 гр, кукурудзяний крохмаль 20 гр, жовтки - 2 шт., біле сухе вино - 300 мл, соус Табаско - 40 мл, чорний мелений перець.
А також не забувайте також про готові набори. Купуючи їх, не потрібно ламати голову над тим які сорти сиру вибрати, прорахувати ідеальне співвідношення пропорції і переживати про результат. Готовий набір гарантує отримання смачного і ароматного делікатесу на святковому столі чи для романтичної вечері.
Рецепт сирного фондю без вина
Класичний рецепт фондю передбачає додавання сухого білого вина. Іноді його замінюються іншими видами спиртних напоїв, такими як бренді, пиво або віскі. Якщо ви не п'єте алкоголь, ознайомтеся з рецептом приготування сирного фондю без вина. Існує безліч сучасних альтернатив, які дозволяють приготувати такий делікатес, який порадує дітей і людей, які не вживають спиртні напої.
Можна приготувати сирне фондю на вершках або молоці. Готувати цю суміш необхідно на середньому вогні, постійно помішуючи. Як тільки суміш закипить і загусне, вогонь зменшуємо до мінімуму і далі слідуємо класичним рецептом - порційно додаємо сир до тих пір, поки суміш не набуде необхідної ніжну текстуру.
Також можна розглянути використання безалкогольного вина. Сучасне безалкогольне вино зберігає не тільки смакові, а й ароматичні властивості.
Крім того, можна додати в масу свіжовичавлений лимонний сік, оскільки він стабілізує сирну суміш і врівноважує її смак. Вся справа в тому, що лимонна кислота має схожий ефект з винною кислотою.
Популярним рішенням ще є додавання крапельки оцту. Бальзамічний оцет може забарвити суміш, тому віддавайте перевагу яблучному або рисовому. Це допоможе надати сирній суміші легкий присмак вина.
Якщо ви готові до більш сміливих смакових експериментів, то спробуйте приготувати фондю на основі бульйону. Можна використати насичений м'ясний, або ж овочевий бульйон, який чудово підійде для вегетаріанців. З таким інгредієнтом рекомендується використовувати і лимонний сік.
Рецепт без алкоголю 1: емменталь - 100 г, сулугуні - 100 г, вершки - 100 мл, жовток яйця - 1 шт.
Спосіб приготування: відміряйте потрібну порцію вершків, пару столових ложок вилийте до жовтка, а іншу частину - в каструлю. Помістіть сири в вершки і нагрівайте все при помішуванні на середньому вогні до тих пір, поки сир не розплавиться. Зніміть каструлю з розтопленим сиром з вогню і влийте в нього розмішаний з молоком жовток. Перемішайте.
Рецепт без алкоголю 2: 150 г твердого сиру ока, 300 г Emmentaler, 300 г Gruyere, 2 ст.л. пшеничного борошна, 5-6 шт. цибулі-шалот, 1 мускатний горіх, 0,5 ст.л. цукру, 1 часниковий зубочек, 1 ст.л. вершкового масла, 2 яєчних жовтка.
Спосіб приготування: сир натираємо на терці та змішуємо сирну масу з борошном. Цибулю нарізаємо тонкими кільцями. Часником, розрізаним навпіл, змащуємо стінки і дно посуду. Викладаємо вершкове масло та цибулю. Обсмажуємо кілька хвилинок і посипаємо цукром. Готуємо на повільному вогні ще кілька хвилин. Далі додаємо і топимо сир, а потім збиті яєчні жовтки.