Коппа з Італії - що це таке?

 

Coppa – це шинка, яка готується зі свинини. Для неї обирають м'ясо з шиї та лопатки, яке приправляється, солиться та довгий час в'ялиться. Смачна італійська сиров'ялена шинка відома на весь світ. Українці можуть замовити на delikatto.com.ua натуральну італійську смакоту.

 

Особливості сировини

 

Для приготування Капоколло в Італії вирощують свиней відбірних порід на напівдиких умовах. Тварини багато рухаються, через що на них наростає не багато сала. Харчуються свині кукурудзою, фруктами, інколи ячменем, висівками, жолудями, польовими бобами. Вирощують від 8 до 12 місяців. Максимальна вага туші становить 180 кг.

Як готують шинку

 

Перед приготуванням Coppa розділяють свинячу тушу та відбирають м'ясо з шиї та лопатки до 4 чи 5 ребра. Решта використовується для приготування інших м'ясних делікатесів, наприклад прошутто. Далі цілі шматки не подрібнюють, а лише обережними розрізами очищають від кісток. Шкурка знімається. Також на деяких виробництвах контролюють, щоб товщина поверхневого жиру не була більшою за 3-4 мм. Після цього починається соління, натирання м'яса приправами та масажування для кращого просочення пряностей.

 

Під час маринування використовуються різні спеції. В Пармі (Parma) додають більше солі, в П'яченці (Piacenza) приправляють м'ясо мускатним горіхом, гвоздикою та корицею, а в Калабрії (Calabria) полюбляють пікантніший смак, тому традиційно добавляють гострий перець Чилі. Також ще можуть натирати травами, часником, лавровим листям, цукром, насичують червоним чи білим вином.

 

Через 4-8 днів зайва сіль очищається. Шматки покривають натуральною оболонкою та пов'язують так званим шпагатом. Заготовки Capocollo відправляються на дозрівання, термін якого може відрізнятись на різних виробництвах (мінімум 60 днів).

Особливості

 

М'ясний продукт має яскраве червоне забарвлення, яке розбавлене білими мармуровими прожилками. Тонкий пряний аромат в'яленого м'яса дуже спокушає. Продукт характеризується злегка жирною та ніжною текстурою, соковитістю. Усередині делікатес пронизаний тонкою сіточкою сала, через що вона буквально тане в роті.

 

Звісно запах, смак і текстура дещо відрізняється в продукції з різним терміном дозрівання. Оскільки після 180 денної витримки шинка щільніша, ніж після 60 денного в'яління.

З чим їсти Коппу

 

Можна смакувати делікатес в якості окремої закуски, а також на м'ясній тарілці. Гарно поєднується з м'якими та твердими сирами, овочами свіжими та на грилі, руколою, шпинатом, фруктами. Чудово смакує з білим і злегка солодким червоним вином, інжиром, динею, спаржею та білим хлібом. До шинки підходять різні сорти сирів, але рекомендується спробувати з сиром з пліснявою, наприклад з горгонзолою. В Італії нарізку Coppa подають разом з супами та іншими першими стравами. Можна використовувати під час приготування бутербродів, салатів, піци, різотто, пасти, лазаньї, м'ясних пирогів.

Користь м'ясного делікатесу

 

Капоколло зі свинячої шиї містить багато вітамінів, мінералів, амінокислот і інших корисних мікроелементів. Свині вирощуються в таких умовах, щоб вже на початковому етапі м'ясо насичувалось потрібними для людей речовинами. При дотриманні вищевказаної рецептури сировина максимально зберігає усі свої якості і після приготування.

 

Натуральний та органічний продукт містить багато важливих мікроелементів:

- білок, який вважається важливим будівельним матеріалом для організму;

- фосфор, який відіграє важливу роль в здоров'ї зубів і кісток, в правильному метаболізмі;

- залізо, яке впливає на рівень гемоглобіну, кровотворення та насичення киснем клітин;

- кальцій, що надає кісткам міцності, захищає від карієсу та впливає на скорочення м'язів.

 

Звісно м'ясна продукція містить холестерин, тому людям з зайвою вагою і з гіперхолестеринемією потрібно вживати помірну порцію делікатесу.