Для світлих сортів частіше використовують сировину високогірних плантацій. Чайне листя скручують у тугі перлини. Сировина під час ферментації набуває нових відтінків смаку та аромату - і це без використання ароматизатор. Листочки в сухому вигляді зеленуваті.
Рівень ферментації коливається від 20 до 30%.
Слабоферментовані (або зелені) улуни за смаком та ароматом близькі до зеленого чаю. Настій виходить світлий з жовто-зеленим відтінком. Смак свіжий та з солодким присмаком. А ще у напою мало відчувається терпкість.
До світлих улунів відносять:- Алішань (чай з гір А Лі)Високогірний тайванський чай, що вирощується в центральних горах Тайваню (на висоті 1000 метрів над рівнем моря і вище). Напівокислене листя зберігає всю поживну цінність та природні цілющі властивості.
Смак готового чаю яскравий, об'ємний і дуже маслянистий, а післясмак надзвичайно довгий. В Алішані простежується поєднання аромату прожареного насіння і солодких цукатів дині та груші.
- Женьшеневий улун (чай із женьшенем)У процесі виготовлення чайне листя змішується з висушеним подрібненим женьшеневим коренем. Після цього чаїнки скручуються і знову обвалюються в порошку з розтертого коріння. Потім сировина добре висушується в спеціальних центрифугах. Завдяки густому покриттю улун зовні схожий на невеликі камінчики, а в процесі заварювання довго розкривається.
Настій набуває світло-смарагдового кольору. Він характеризується легкою квітковою нотою. Напій дивує м'якою насолодою женьшеню, пікантною гостротою, нотами травневого меду та фісташки. В ароматі – свіжі какао-боби, кориця та османтус.
-
Молочний Улун: Най Сян Цзінь Сюань (тайванський, китайський), Цзінь Сюань Улун Ча (тайванський), Алішань Цзінь Сюань (тайванський) та інші. А ще його називають Вогненна квітка. Також молочний улун буває шоколадним, кокосовим, вершковим. Напій дуже смачний та приємно пахне.
Китайський чай Молочний улун виробляють у провінції Фуцзянь (повіті Аньсі), в Аньхой. Цікаво що плантації в повіті Аньсі часто стоять оповиті туманом, отримують менше сонячного світла і зберігають більше ефірних олій та хлорофілу, які формують легкі молочні нотки у смаку. Знімають чайний урожай кілька разів на рік. Найкращі сорти виходять із високогірного осіннього збору, через те, що чайний лист знаходиться в повному соку, в якому за літо накопичилося безліч вітамінів.
Молочний улун отримав свою назву через ніжний вершково-карамельний аромат. Найчастіше він досягається після того, як наприкінці виготовлення чайне листя обробляється молочним екстрактом. Аромат натуральної продукції не бути солодко-нудотним і збивати з ніг. Найціннішим буде той сорт, у якого відчувається ніжний та тонкий ароматний шлейф.
Буває продукція натуральна та не ароматизована, натуральна та ароматизована (завдяки різними натуральними оліями, витяжками, екстрактами та есенціями), а також зустрічається більш дешевий товар, який ароматизований за допомогою синтетичних добавок.
- Те Гуан ІньЦе чай, який пройшов менший рівень обсмажування, тобто менш окислений. Важливо також, що в дорожчому продукті листя скручується в щільні кульки, а з трохи нижчою ціною - в грудочки.
Те Гуань Інь буквально пахне бузком і має трохи карамельних відтінків. Чай відріжняється трав'янистим смаком і свіжістю. Ті Гуань Інь може мати безліч смакових нот: горіхові, вершкові, фруктові, медові та квіткові. Настій має бірюзове забарвлення.
- Ті Гуань Інь Ван Продукція преміального класу, оскільки створюється з найдобірнішого листя. Вважається найбільш корисним та цінним, але може бути з неймовірно високою вартістю.
- Цинь Сян Те Гуань ІньЦей підвид Те Гуань Інь відрізняється меншою мірою ферментації. Він більш «зелений» та свіжий.
- Мао Ча Те Гуань ІньОдин із численних різновидів знаменитого слабо-ферментованого улуну Те Гуань Інь. Мао Ча - китайською означає ворсистий та сирий чай. Цей сорт можна назвати не до кінця приготовленим, адже в ньому містяться черешки, які на останній стадії виготовлення зазвичай відокремлюються від листя. Таким чином Мао Ча Те Гуань Інь містить більше ефірних олій та чайної «свіжості».
Для Мао Ча Те Гуань Інь характерний дуже маслянистий смак і надзвичайно довгий післясмак. Черешки дарують легкі дерев'яні нотки, проте не перебивають характерного аромату бузку. Колір настою чистий із жовто-зеленим відливом.